Konserttipaikat


Lemin kirkko

Iitiäntie 1, 54710 Lemi

Lemin kirkko on rakennettu v. 1786. Kirkon rakentajana on toiminut kuuluisa savitaipalelainen kirkonrakentaja ja -rakennusmestari Juhana Salonen. Kirkko on puinen, viistovartinen ristikirkko. Ristikeskusta kattaa monimuotoinen holvikupu, apilanlehtimallinen kattoholvi on taidehistoriallinen harvinaisuus. Rakennustaiteellisesti kirkko on ainutlaatuisen arvokas, sitä pidetään yhtenä Euroopan arvokkaimmista puukirkoista. Kirkon katteena oleva paanukatto on vuodelta 1950 ja se on lemiläistä työtä. Saarnatuoli on edellisen kirkon peruja, vuodelta 1764. Se on entisöity 1979. Alttaritaulu on lemiläisen taidemaalarin Antti Muukan maalaama vuodelta 1926. Kirkon kynttiläkruunut ovat hyvin eri ikäisiä. Kirkon keskellä sijaitseva kristallinen kynttiläkruunu on nuorin, 1800-luvun alkupuolelta ja se on saatu seurakuntalaisten lahjana Pietarista. Kirkko on entisöity 1969 arkkitehti Juha Leiviskän johdolla.

Lemin kirkon ensimmäiset urut, ns. potaattiurut, hankittiin vasta vuonna 1948. Nykyiset urut ovat vuodelta 1988. Ne ovat Urkurakentamo Matti Erolan rakentamat. Niissä on 22 äänikertaa, kaksi sormiota ja jalkio.

Lemin kesätori

Toukkalantie 2, 54710 Lemi

Lemin leppoisaan tunnelmaan pääsee mukaan Tapuliaukion kesätorilla lauantaisin klo 9-13 ja keskiviikkoisin iltatorilla klo 16-19.30. Kesätori on viime vuosien aikana siirtynyt Tapuliaukiolta aukion reunalle Kunnanviraston puistoon. Puistossa sijaitsee myös monta muistomerkkiä ja historiallista kohdetta, mm. Jalkaväkirykmentti 1:n muistomerkki, Rovasti karttusen istuinkivi ja hieman alempana kunnanviraston kulmalla ”Koulumänty”, josta tosin on enää rauhoitettu kanto jäljellä.

Lemin laululava ja nuorisoseurantalo Tapiola

Tapiolankatu 5, 54710 Lemi

Nuorisoeurantalo Tapiola vihittiin käyttöön 6.12.1908. Aikojen saatossa talo on ollut monenlaisessa käytössä; Sortokauden aikana talo toimi venäläisten sotilaiden majoitustiloina, Kansalaissodan aikana Tapiola oli ensin punaisten, sitten valkoisten käytössä. Tapiolassa on toiminut myös Lemin suojeluskunta ja Lotta Svärd-yhdistys. 1940-luvulla talossa vierailivat kiertävät elokuvien näyttäjät ja kiertävät teatterit, lavalla kerrotaan vierailleen mm. Tauno Palon, Emmi Jurkan ja Uuno Laakson.

Edelleenkin talo toimii monenlaisten juhlien ja tapahtumien pitopaikkana ja lemiläisten ”kulttuuritalona”. Talvikaudella Tapiolan lavalla nähdään nuorisoseuran teatteriesityksiä. Alakerrassa olleesta bändikämpästä on Suomen metallimusiikkitaivalle ponnistanut Stam1na-yhtye. Viime vuosina taloa on remontoitu entistä ehompaan kuntoon.

Tapiolan ja urheilukentän tuntumassa on kesällä 2017 käyttöön vihitty uusi Laululava, joka on rakennettu sata vuotta sitten samalla paikalla seisseen vanhan lavan mallin mukaiseksi.

Lemin koulukeskus

Punaportinkatu 7, 54710 Lemi

Lemin koulukeskus on rakennettu 1992. Koulukeskussa toimivat ala- ja yläluokat. Musiikkijuhlien viihdekonsertteja on järjestetty koulukeskuksen liikuntasalissa.

Jalkosalmen lava

Kuhasensaarentie 27, 54710 Lemi

Jalkosalmen lava on urheiluseura Lemin Eskojen omistama tanssilava kauniilla paikalla Uimintien varrela Kuhansensaaressa lähellä Kivijärven rantaa. Lavalta Lemin kirkonkylään on matkaa noin 3 kilometriä.

Vanamokoti

Palolankuja 1, 54710 Lemi

Vanamokoti on Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin vanhainkoti, jossa on paikkoja niin pitkä- ja lyhytaikaista kuin vuorohoitoakin tarvitseville asukkaille.