Siirry suoraan sisältöön

Tuore isä Jussi Vänttinen nukkui lapsena päiväunensa Schumannia kunnellen

Kun koronaepidemiasta johtuvat rajoitukset tyhjensivät baritoni Jussi Vänttisen täyteen buukatun keikkakalenterin, alkuun tuli järkytys. Hyvin pian se kuitenkin vaihtui hepotukseen.

– On myönnettävä, että olen nauttinut poikkeusajasta suunnattomasti. Olen saanut viettää paljon aikaa vastasyntyneen tyttäreni kanssa, mikä on ollut ainutlaatuisen arvokasta ja ihmeellistä. On ollut myös hyvä rentoutua kiireisen vuoden, tai oikeastaan kiireisten vuosien, jälkeen.

Opintojensa loppusuoralla olleen Vänttisen ura lähti lentoon Lappeenrannan laulukilpailun voitosta viime vuonna.

– Välittömästi kilpailun jälkeen minulle alkoi tulla keikkatarjouksia vielä samalle vuodelle ja pääsinkin jo syyskuussa tekemään debyyttini Kansallisoopperan päänäyttämöllä.

Vänttinen kertoo, että työtarjouksien lisäksi kilpailumenestys auttoi mielen tasolla siirtymään opiskelijasta ammattilaiseksi.

– Se toi luottamusta siihen, että voin hyvin pärjätä tällä alalla ja olen matkalla oikeaan suuntaan.

Jussi Vänttinen
Jussi Vänttinen. Kuva: Jacob Stewart.

Lemin musiikkijuhlilla kuultavassa konsertissa Heinrich & Robert – Jussi & Justas Vänttinen esittää yhdessä pianisti Justas Stasevskijn kanssa Robert Schumannin Heinrich Heinen runoihin säveltämiä lauluja. Schumannin Dichterliebe tuli Vänttiselle tutuksi jo lapsuudessa:

– Usein nukuin päiväunia lapsuudenkotini olohuoneessa isän soittaessa ja laulaessa laulusarjan lauluja. Lapsuudesta muistan erityisesti ”Im wunderschönen Monat Mai” -laulun sekä laulun ”Ich grolle nicht”.

Ensimmäisen laulun pianotekstuurin yksinkertainen kauneus ja jälkimmäisen voimallisen katkera paatos tekivät vaikutuksen jo pieneen poikaan. Uutena suosikkinaan Vänttinen mainitsee laulun ”Am leuchtenden Sommermorgen”.

– Kuten tässä laulussa, niin monesti Schumannin musiikin näennäisen yksinkertaisuuden taakse piiloutuu valtava ilmaisuvoima ja se kiehtoo minua valtavasti!

Lemillä niin ikään kuultavan Liederkreis op.24:n viimeinen laulu ”Mit Myrten und Rosen” kuuluu myös Vänttisen suosikkeihin:

– Siinä yhdistyy riipivän kaunis teksti verrattoman kauniiseen, monivivahteiseen musiikkiin, tehden laulusta yhden koskettavimmista Schumannin lauluista.

Suosikkisävelmien ohella konsertissa kuullaan Vänttiselle vähemmän tuttuja lauluja, mistä taiteilija kertoo nauttivansa yhtä lailla.

– On aina mukavaa tutustua ja esittää itselle entuudestaan tuntematonta ohjelmistoa ja tässä tapauksessa syventyä laajasti yhden säveltäjän tuotantoon.

Pikkuinen tytär onkin saanut isänsä tapaan nauttia Schumannin sävelistä Vänttisen harjoitellessa konsertin lauluja kotonaan. Välillä isä toki laulaa tyttärelleen myös lastenlauluja, kuten Oravan pesää.

Lemin musiikkijuhlia Vänttinen kertoo odottavansa suurella innolla.

– Olo on nyt levännyt ja mieli halajaa jo konsertoimaan. On ihanaa päästä Justaksen kanssa esittämään upeaa musiikkia ja tutustumaan myös minulle uuteen paikkakuntaan!

Heinrich & Robert – Jussi & Justas Lemin kirkossa lauantaina 1.8.2020 klo 19.