Siirry suoraan sisältöön

Taiteilijat 2022

Arttu Katajan laulajanura käynnistyi vuonna 2002 Lappeenrannan laulukilpailujen voiton myötä. Musiikkiopistossa lapsena alkanut oboensoitto vaihtui laulunopiskeluun Sibelius-Akatemiassa Jorma Hynnisen johdolla. Kataja voitti opintojensa aikana myös Kangasniemen laulukilpailun ja saavutti Salzburgin Mozart- laulukilpailuissa kolmannen ja yleisöpalkinnon. Vuodesta 2006 Kataja on kuulunut Berliinin Valtionoopperan solistikuntaan. Katajalla on laaja konsertti- ja liedohjelmisto. Arttu Kataja toimii vuoden 2021 ”Helsinki Lied” -kilpailun tuomaristossa ja pitää joulukuussa Salzburgin Mozarteumissa mestarikurssin Sibeliuksen yksinlauluista.

Pauliina Tukiainen.

Suomalainen pianisti Pauliina Tukiainen opiskeli pianonsoittoa kotimaassaan ja Frankfurt am Mainissa. Lauluopintonsa aikana Hartmut Höllin ja Anne Le Bozecin johdolla Zürichissä ja Karlsruhessa hänelle on myönnetty lukuisia palkintoja ja apurahoja. Hän sai lisää taiteellisia impulsseja Dietrich Fischer-Dieskaulta, Ralf Gothonilta, Thomas Hampsonilta, Christoph Prégardienilta ja Wolfgang Rihmilta. Tukiaisen yhdessä Arttu Katajan kanssa levyttämä Serious Songs oli ehdolla Ylen Vuoden levyksi vuonna 2020. Konsertoinnin lisäksi Tukiainen on opettanut Frankfurt am Mainin ja Freiburgin musiikkiakatemioissa ja on kysytty luennoitsijana mestarikursseilla, työpajoissa sekä kilpailujen tuomarina. Lokakuusta 2017 lähtien Pauliina Tukiainen on toiminut lied-tulkinnan professorina Mozarteumin yliopistossa Salzburgissa.

Maria Morfin Venäläinen.

Maria Morfin Venäläinen (s. 2003 Puerto Vallarta, Meksiko) aloitti sellonsoiton opintonsa Kotkan seudun musiikkiopistossa opettajanaan Baiba Kuusela. Vuodesta 2016 hän on opiskellut Sibelius-Akatemian muorisokoulutuksessa Hannu Kiiskin johdolla. Maria kuuluu Selloakatemiaan, jonka opetuksesta vastaavat Tuomas Lehto ja Tuomas Ylinen. Viime vuonna Maria saavutti 1. sijan Porvoon kansallisissa nuorten sellokilpailuissa. Hän soittaa Sibelius-Akatemian omistamaa Leclerq-selloa vuodelta 1770. Marian opintoja ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahaston keskusrahasto ja Kymenlaakson rahasto sekä Wegelius-säätiö ja Mauno Pudas-säätiö.

Alli Mankkinen.

Alli Mankkinen aloitti sellonsoiton kuusivuotiaana Vaasan Kuula-opistolla Johanna Toppisen oppilaana. Vuodesta 2013 lähtien hän on opiskellut Oulun konservatoriolla ensin Hannele Kerkelän ja nykyisin Lauri Laitisen oppilaana. Mankkinen opiskelee Selloakatemiassa ja on osallistunut Selloakatemian kursseille sekä muille mestarikursseille opettajinaan muun muassa Tuomas Lehto, Tuomas Ylinen, Marko Ylönen, Martti Rousi, Arto Noras, Young-Chang Cho, Martijn Vink sekä Claudio Bohorquez. Hän on saanut toisen sijan sekä yleisön suosikki -palkinnon Porvoon sellokilpailuissa syksyllä 2021 ja kolmannen sijan Salon sellokilpailuissa syksyllä 2019. Alli Mankkinen on soittanut Kirkkonummen kamariorkesterin solistina syksyllä 2020, Wasa Sinfoniettan solistina keväällä 2022 sekä Oulu Sinfonian nuorten solistien konsertissa keväällä 2019. Hän on mukana nuorten Sinfoniaorkesteri Vivon toiminnassa. Mankkinen soittaa Suomen Kulttuurirahaston Jean-Baptiste Salomonin rakentamalla sellolla.

Liisa Malmivaara on opiskellut pianonsoittoa Porvoonseudun musiikkiopistossa Brita-Liisa Johanssonin, Sibelius-Akatemiassa (MuM 2004) Hui-Ying Tawaststjernan, Tanskan kuninkaallisessa konservatoriossa José Ribéran ja Sweelinck-konservatoriossa (Music Post graduate 2000) Naum Grubertin johdolla. Liisa Malmivaara on palkittu mm. Kilin kansainvälisissä pianokilpailuissa 1992 ja Nyborgin pohjoismaisissa pianokilpailuissa 2001. Hän on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona mm. Josef Hofman -festivaaleilla Puolassa, Nurmeksen Nuori musiikki -festivaaleilla, Lemin musiikkijuhlilla, Mäntän musiikkijuhlilla ja Pianoaura-festivaaleilla. Liisa Malmivaara toimi Turun konservatorion pianonsoiton yliopettajana 2003-2017. Nykyään hän opettaa kamarimusiikkia ja pianonsoittoa Helsingin konservatoriossa. Kaakon Kamarimusiikissa Liisa on ollut mukana vuodesta 2015 lähtien.

Tuija Knihtilä valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi ja jatkoi sen jälkeen opintojaan Berliinissä (Hochschule der Künste) sekä Zürichissä (InternationalOpera Studio). Vuoteen 2010 saakka Tuija Knihtilä kuului Suomen Kansallisoopperan solistikuntaan, nykyisin hän työskentelee freelancerina. Viimeisimmät tehtävät ovat La Giocondan Laura Adorno Malmön oopperassa, Lentävän hollatilaisen Mary Bergenin oopperassa, Kundry Suomen kansallisoopperan Parsifal-produktiossa, Mahlerin 8. sinfonia Helsingin juhlaviikoilla Hannu Linnun johdolla, Das Lied von der Erde Malmössa, Kundry Mannheimin Nationaltheaterissa sekä Salomen Herodias Turku Filharmonian solistina Leif Segerstamin johdolla. Tuija Knihtilä on myös kysytty konserttilaulaja esiintyen nimekkäiden kapellimestareiden ja eurooppalaisten orkestereiden solistina.

Erik Rousi on tunnettu vahvasta, mutta samalla kauniista bassobaritoniäänestään. Hänen ohjelmistonsa kattaa teoksia laajaa-alaisesti barokki- ja lied-musiikista aina raskaaseen saksalaiseen romanttiseen oopperaan. Lied-musiikissa hän on paneutunut erityisesti F. Schubertin suuriin laulusarjoihin, joita hän on esittänyt laajalti eri puolilla Eurooppaa. Rousin vokaalitekniikka on saanut tunnustusta suvereenina ja vakuuttavana, ja hänen tulkintojaan on luonnehdittu ”erittäin vahvoiksi” ja ”salin energialla ja lämmöllä täyttäviksi”. Rousi on opiskellut Wienin kaupungin musiikkiyliopistossa ja Metropolia AMK:ssa. Vuodesta 2019 alkaen hän on harjoitellut raskaampaa bassobaritoniohjelmistoa Juha Uusitalon kanssa. Laulajantyönsä ohella Erik Rousi toimii sekä Eurajoki Bel Canton että Lemin musiikkijuhlien taiteellisena johtajana.

Mieskuoro Naskalit on taiteellisesti kunnianhimoinen, hullunhauska ja sosiaalisesti yhteenhitsautunut turkulainen musiikkiyhteisö. Kuoro on ilmeeltään nuorekas, haasteisiin tarttuva ja kaikin puolin kuulemisen arvoinen kokemus. Naskaleiden Tuli kirkkoon miehet ja joulu -nimellä kulkevat joulukonsertit tavoittavat Turussa vuosittain toista tuhatta kuulijaa ja televisioidut esiintymiset joulurauhan julistuksissa saavuttavat vielä lukuisamman yleisön. Turun NMKY:n Mieskuoro perustettiin vuonna 1919. Mieskuoro Naskalit jatkaa tuota yli satavuotista mieskuorotoimintaa ennakkoluulottomasti uusia tuulia tunnustellen mutta perinteitä vaalien, miehekkäästi mutta nuorekkaasti, tarvittaessa arvokkaasti… mutta myös riehakkaasti ja ennen kaikkea aina lippu ja mieli korkealla. Naskaleita on vuodesta 2005 lähtien johtanut Tommi Saalas. Lemin musiikkijuhlilla esiintyy Naskaleiden tuplakvartettikokoonpano Namikatse.

Pauli Jämsä.

Ylöjärveläislähtöinen pianisti Pauli Jämsä tunnetaan laaja-alaisena muusikkona, jonka taiteellinen toiminta ulottuu solistisista tehtävistä kamarimusiikkiin, liediin ja oopperaan. Jämsä on esiintynyt erityisesti kamarimuusikkona ja lied-pianistina laajalti Euroopassa, sekä Yhdysvalloissa, Taiwanissa ja Japanissa. Pauli Jämsä on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Antti Siiralan ja Teppo Koiviston johdolla sekä vuosina 2010-2015 Wienin musiikkiyliopistossa Avedis Kouyoumdjianin luokalla. Jämsä on palkittu useassa soolo- ja kamarimusiikkikilpailussa eri puolilla Eurooppaa. Jämsä tunnetaan myös aktiivisena nykymusiikin esittäjänä, ja hän onkin kantaesittänyt runsaasti erityisesti kamarimusiikkia. Syksystä 2016 lähtien Jämsä on toiminut Grazin oopperassa korrepetiittorin ja kapellimestarin tehtävissä.

Petri Kumela.

Petri Kumela on maamme kitaristeista kansainvälisimpiä ja tunnettu ennakkoluulottomuudestaan ja muuntautumiskyvystään, oli kyseessä sitten resitaali Kolkatassa, kitaroiden motorisointi Meksikossa tai kamarimusiikki Japanissa. Hän on esiintynyt Suomen lisäksi useissa Euroopan maissa, Etelä-Amerikassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Japanissa, Intiassa ja Bhutanissa. Kumela on tunnettu yhteistyöstään säveltäjien kanssa ja hän on kantaesittänyt kymmeniä teoksia, mm. yhdeksän kitarakonserttoa. Kumela on julkaissut yhdeksän levyä ja tehnyt useita nauhoituksia YLElle ja muille kansainvälisille radio- ja televisioyhtiöille.

Vesa Vierikko.

Vesa Vierikko on maamme tunnetuimpia ja arvostetuimpia näyttelijöitä. Hän on esiintynyt vuodesta 1980 lukuisissa näytelmissä, ennen muuta Ryhmäteatterin ja Kansallisteatterin lavoilla, useissa TV-elokuvissa sekä yli 50:ssä elokuvassa, mm. Talvisota, Pohjanmaa, Katsastus ja Pakanamaan kartta. TV-viihteen puolella Vierikko on kunnostautunut mm. sarjoissa Oudot jutut, Tabu, Ou nou, Kaverille ei jätetä ja Team Ahma. Vierikko on saanut kiitosta äänikirjojen lukijana erityisesti Harry Potter-kirjasarjasta. Vierikko toimi Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professorina 2002-2012. Hänet on palkittu Jussi-palkinnolla ja Näyttämötaiteen Valtionpalkinnolla. Hän on saanut myös Koura-palkinnon ja Ida Ahlberg-palkinnon. Pro Finlandia-palkinnon Vierikko sai 2011.