Taiteilijat 2021

Eugenia Dushina.

Sopraano Eugenia Dushina opiskeli Moskovan Tchaikovsky -konservatoriossa ja aloitti uransa Venäjällä, missä hän esiintyi useilla oopperalavoilla. Vuonna 2016 hän muutti Eurooppaan kehittääkseen uraansa ja suoritti jatko-opinnot Wienin musiikki- ja esittävän taiteen yliopistossa, minkä jälkeen hän on työskennellyt freelance-oopperalaulajana ja kartuttanut ohjelmistoaan useilla merkittävillä rooleilla, kuten Verdin La Traviatan Violetta Valéry, Bizet’n Helmenkalastajien Leila, Puccinin Turandot’n Liù. Dushina on voittanut palkintoja useissa suurissa kansainvälisissä kilpailuissa, kuten Grand Prix Maria Callas, Feruccio Tagliavini -kilpailu ja Glinka International Vocal Contest. Oopperarooliensa lisäksi hän on konsertoinut kaikkialla Euroopassa ja Venäjällä.

Joska Lehtinen.

Tenori Joska Lehtinen syntyi Vaasassa muusikkoperheeseen. Opiskeltuaan konservatoriossa aineenaan viulu ja soitettuaan kitaraa rokkibändeissä hän aloitti lauluopinnot Helsingin Konservatoriossa. Lehtinen on opiskellut laulua myös Italiassa ja Saksassa. Lehtinen lauloi Timo Mustakallio -kilpailun finaalissa Savonlinnan Oopperajuhlilla 2008, voitti toisen palkinnon Vilho Kekkosen kansainvälisessä tenorikilpailussa Jyväskylässä 2009 ja oli finalisti kansaivälisessä Salvatore Licitra kilpailussa Milanossa Italiassa 2017. Oopperadebyyttinsä Joska Lehtinen lauloi vuonna 2009 Staatstheater Nürnbergissä. Hän on ollut kiinnitettynä useissa Saksan oopperataloissa ja esiintynyt lisäksi mm. Suomen Kansallisoopperassa, Tampereen oopperassa, Savonlinnan oopperajuhlilla, Moskovan Bolshoi-teatterissa sekä eri oopperaproduktioissa Saksassa.

Erik Rousi.

Erik Rousi on tunnettu vahvasta, mutta samalla kauniista bassobaritoniäänestään. Hänen ohjelmistonsa kattaa teoksia laajaa-alaisesti barokki- ja lied-musiikista aina raskaaseen saksalaiseen romanttiseen oopperaan. Lied-musiikissa hän on paneutunut erityisesti F. Schubertin suuriin laulusarjoihin, joita hän on esittänyt laajalti eri puolilla Eurooppaa. Rousin vokaalitekniikka on saanut tunnustusta suvereenina ja vakuuttavana, ja hänen tulkintojaan on luonnehdittu ”erittäin vahvoiksi” ja ”salin energialla ja lämmöllä täyttäviksi”. Rousi on opiskellut Wienin kaupungin musiikkiyliopistossa ja Metropolia AMK:ssa. Vuodesta 2019 alkaen hän on harjoitellut raskaampaa bassobaritoniohjelmistoa Juha Uusitalon kanssa. Laulajantyönsä ohella Erik Rousi toimii sekä Eurajoki Bel Canton että Lemin musiikkijuhlien taiteellisena johtajana.

Matti Turunen.

Basso Matti Turunen on Suomen Kansallisoopperan oopperalaulaja. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2014. Turunen on kotoisin Joensuusta, jossa hän työskenteli kanttorina 2016–2020 ja opettaa edelleen Itä-Suomen yliopistossa ja Sibelius-Akatemiassa. Vuosina 2008–2010 Turunen oli solistiharjoittelija Suomen Kansallisoopperassa ja vieraili Milanon La Scalassa, Savonlinnan oopperajuhlilla ja Hong Kong Arts Festivalilla. Turunen oli finalistina Savonlinnan oopperajuhlien kansainvälisessä laulukilpailussa ja Toivo Kuula -kilpailussa vuonna 2012 sekä Lappeenrannan laulukilpailussa vuonna 2013. Turunen on esiintynyt monien kotimaisten kaupunginorkesterien solistina. Hänet tunnetaan myös Pikku-Matin pianobaareista, Radiokirkkokuoro-ohjelmista, Tulenluojien, Middle East Music Co:n ja Jamming-C:n jäsenenä sekä mainosäänenä.

Markus Suihkonen.

Basso Markus Suihkonen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa laulumusiikkia ja valmistunut musiikin kandidaatiksi vuonna 2017. Hän voitti Timo Mustakallio -laulukilpailun vuonna 2015. Samana kesänä Suihkoselle myönnettiin Martti Talvela -säätiön apuraha. Suihkonen debytoi Suomen Kansallisoopperassa syyskaudella 2015. Kaudella 2017–2018 Suihkonen oli kiinnitettynä Opera Vlaanderenin Young Ensembleen Belgian Antwerpenissa ja sittemmin hän on laulanut Baijerin valtionoopperan oopperastudiossa Münchenissä. Hän on myös vieraillut muissa oopperoissa ja esiintynyt orkestereiden solistina. Suihkosen opettajia ovat olleet Tom Nyman, Jaakko Ryhänen, Petteri Salomaa ja Mika Kares.

Kalle Virtanen.

Tenori Kalle Virtanen on valmistunut muusikoksi Lahden ammattikorkeakoulun Musiikki- & Draamainstituutista sekä Helsingin konservatoriosta. Hänen opettajinaan ovat toimineet mm. Ronnie Karlsson, Taina Piira ja Sirkka Parviainen. Mestarikursseilla häntä ovat opettaneet mm. Mika Kares ja Esko Jurvelin. Virtanen toimi tällä hetkellä freelance-laulajana esiintyen laajasti solistina oopperoissa, kirkkoteoksissa ja erinäisissä konserteissa ja esittää myös kevyttä musiikkia. Kuorolaulajana Virtanen on laulanut mm. Suomen kansallisoopperassa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Baritoni Akseli Vanamo on opiskellut lauluaTurun konsevatorion ammatillisessa peruskoulutuksessa ja Turun ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelmassa sekä Berliinin taideyliopistossa. Akseli on osallistunut lukuisille mestarikursseille opettajinaan mm. Jorma Hynninen, Petteri Salomaa, Seppo Ruohonen, Ilmo Ranta, Ilkka Paananen ja Elisabeth Werres. Konservatorion opinnäytteenään Akseli valmisti ja esitti Robert Schumannin laulusarjan Dichterliebe pianisti Nicholas Pulkkisen kanssa. Oopperaroolien lisäksi Akseli on esiintynyt lukuisissa konserteissa niin Suomessa kuin Keski-Euroopassakin ja tehnyt yhteistyötä esimerkiksi mieskuoro Naskaleiden kanssa.

Marika Hölttä.

Lappeenrantalainen koloratuurisopraano Marika Hölttä on opiskellut klassista laulua sekä musiikkiteatteria Sibelius-Akatemiassa ja Teatterikorkeakoulussa. Kilpailumenestystä Hölttä on saavuttanut Lappeenrannan laulukilpailujen 2019 toisella palkinnolla sekä toisella palkinnolla kansainvälisessä laulukilpailussa Havet’s Röst vuonna 2018. Hölttä on laulanut useiden kotimaisten orkesterien solistina sekä kosertoinut Suomen lisäksi Virossa ja Italiassa. Oopperarooleista mainittakoon Suomen Kansallisoopperan lastenoopperat Reininkulta ja Lähde, Cosi fan tutte, Pohjalaisia, Bayreuthin Lasten Ring, Viktoria ja hänen husaarinsa, Prinsessa Adalmina sekä Taikahuilu. Lisäksi Hölttä on kantaesittänyt nykyoopperoita sekä muuta modernia laulumusiikkia.

Kirill Kozlovski.

Pianisti Kirill Kozlovski syntyi vuonna 1981 Mahiljoussa Valko-Venäjällä. Hän on opiskellut pianonsoittoa Valko-Venäjän Musiikkiakatemian nuoriso-osastolla sekä Sibelius-Akatemiassa. Kirill Kozlovski valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta keväällä 2005. Jatko-opinnot hän suoritti Wienin musiikkikorkeakoulussa ja valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemian DocMus-yksikön taiteilijakoulutuksesta. Hän on työskennellyt tuntiopettajana mm. Sibelius-Akatemiassa ja Grazin Musiikkiyliopistossa. Kozlovski on menestynyt kotimaisissa ja kansainvälisissä pianokilpailuissa. Marraskuussa 2004 Kozlovski valittiin Finland Festivalsin vuoden 2005 nuoreksi taiteilijaksi. Kozlovski on esiintynyt soolokonsertein ja kamarimuusikkona useilla kansainvälisillä festivaaleilla. Hän esiintyy säännöllisesti liedpianistina Suomessa ja ulkomailla.

William Häggblom on turkulaislähtöinen urkuri, jolla on vahvat juuret jazzmusiikissa. Häggblom on valmistunut vuonna 2011 Turun seudun musiikkiopistosta erinomaisin arvosanoin pääaineenaan pop-/jazzpiano sekä Puolalanmäen musiikkilukiosta vuonna 2013, joka toimi vahvana musiikillisena kasvualustana. Musiikkilukiossa aloitetut urkuopinnot sekä aktiivinen kuoroelämä veivät jazzin kehdossa varttuneen muusikon klassisen musiikin pariin ja Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolle, jossa William on opiskellut vuodesta 2013 pääaineenaan urkujensoitto. Erityisesti improvisointiin keskittyvä Häggblom on kokenut urkuri sekä keikkailevan kanttorin roolissa että pidempien sijaisuuksien parissa Kauniaisten ja Nurmijärven seurakunnissa. Viimeksi hän on konsertoinut urkurina Eurajoki Bel Canto-festivaalin juhlaviikolla kesäkuussa 2021 esittäen J.S. Bachin ja Olivier Messiaenin teosten lisäksi omia improvisaatioitaan.

Kuoronjohtaja-korrepetiittori Tatu Erkkilä valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2019. Hän täydensi kuoronjohdon opintojaan Berliinissä Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulussa. Vuosina 2009–20 Erkkilä toimi perustamansa, kansainvälisestikin palkitun Somnium Ensemblen taiteellisena johtajana. Kesällä 2018 Erkkilä oli pianistina ja apulaiskapellimestarina Saksan Weimarissa, Lyric Opera Studiossa. Hän on vieraillut harjoittajana ja korrepetiittorina myös Vocalconsort Berlinin ja Zürcher Sing-Akademien projekteissa. Syksystä 2020 alkaen Erkkilä on toiminut apulaiskuoromestarina Mannheimin oopperatalossa. Erkkilä työskentelee säännöllisesti korrepetiittorina ja harjoituskapellimestarina Savonlinnan Oopperajuhlilla ja hän on toiminut korrepetiittorina myös Tampereen Oopperassa sekä useissa Helsingin alueen ooppera- ja konserttiproduktioissa, joissa häntä on nähty myös kapellimestarina.

Irina Zahharenkova.

Irina Zahharenkova on lahjakas virolainen pianisti ja cembalisti, joka on voittanut useita kansainvälisiä palkintoja. Hän on opiskellut Viron musiikkiakatemiassa sekä Sibelius-Akatemiassa. Zahharenkova on esiintynyt solistina lukuisilla kansainvälisillä musiikkifestivaaleilla ja monien merkittävien orkesterien kanssa sekä kamarimuusikkona. Hänen ohjelmistonsa koostuu laajasta kattauksesta erilaisia musiikkityylejä barokista nykymusiikkiin. Esiintymisten ohella Zahharenko toimii pianonsoitonopettajana Viron musiikkiakatemiassa ja Sibelius-Akatemiassa.

Nicholas Pulkkinen.

Nicholas Pulkkinen aloitti piano-opintonsa 6-vuotiaana. Opinnot jatkuivat Turun konservatoriolla ensin Marjatta Lingon ja myöhemmin Niklas Pokin luokalla. Pianopedagogin tutkinnon hän sai päätökseen Turun taideakatemiassa keväällä 2016 Jukka Juvosen opissa. Mestarikursseilla hänen opettajinaan ovat toimineet mm. Emanuel Krasovsky, Henri Sigfridsson, Eero Heinonen ja Juhani Lagerspetz. Pulkkinen toimii tällä hetkellä pianonsoiton opettajana Turun seudulla.

Essi Höglund.

Kotkalaislähtöinen viulisti Essi Höglund on monien orkesterien solistina, kamarimuusikkona useilla festivaaleilla (mm. Helsinki Chamber Music Festivalin Nuori taiteilija 2018) sekä konserttimestarina ja äänenjohtajana Suomen kärkiorkestereissa. Oltuaan Kotkan seudun musiikkiopistossa Merle Kaadun opissa ja opiskeltuaan Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Réka Szilvayn ja maisterikoulutuksessa Tero Latvalan johdolla Höglund on saanut menestystä myös kilpailuista (Kuopion viulukilpailun 2. palkinto 2020, Tallinnan Young Musician -kilpailu, Jyväskylän viulukilpailu).

Martti Rousi.

Sellisti Martti Rousi on toiminut vuodesta 1998 Sibelius-Akatemian sellomusiikin professorina. Sellistinä hänet tunnetaan ennen kaikkea kamarimuusikkona. Rousi voitti Turun sellokilpailun vuonna 1982 ja Indiana Universityn konserttokilpailun vuonna 1986 sekä sai toisen palkinnon kansainvälisessä Tšaikovski -kilpailussa vuonna 1986. Hän on esiintynyt orkesterisolistina eurooppalaislavojen lisäksi New Yorkissa ja Tokiossa, ollut kysytty kamarimuusikko festivaaleilla Euroopassa ja USA:ssa sekä tehnyt monia levytyksiä. Hän on Turun musiikkijuhlien pitkäaikainen taiteellinen johtaja ja Sibafest-2010-festivaalin taiteellinen johtaja. Lemin musiikkijuhlien taiteellisena johtajana hän toimi vuosina 1989–1992 ja 2003.