Siirry suoraan sisältöön

Sibeliusta ja selloja kesällä 2022

Lemin musiikkijuhlien kesän 2022 ohjelmassa on komea kirjo musiikillisia jalokiviä. Kolmivuotisen kautensa festivaalin taiteellisena johtajana päättävä Erik Rousi on tulevasta kesästä innoissaan:

– Lemin musiikkijuhlilla olemme selättäneet koronan kahtena kesänä ja toteuttaneet hienot festivaalit. Nyt meillä onkin haaveena tehdä kaikki konsertit ilman yleisörajoituksia ja nauttia täysin rinnoin musiikista, ystävien seurasta ja kesästä. Kuitenkin tiedämme hyvin koronan arvaamattoman luonteen, joten ohjelma on tänäkin vuonna suunniteltu niin, että pystymme tuomaan konsertit lavalle, vaikka tautitilanne pahenisi merkittävästikin.

Festivaali lämmitellään käyntiin torstaina 28.7. kotiseutumuseolla Särälounaalla, jossa esiintyvät Erik Rousi, sellisti Saima Malmivaara ja pianisti Nicholas Pulkkinen. Sama kokoonpano esiintyy iltapäivällä Vanamokodissa palvelutalon asukkaiden omassa konsertissa. Illalla varsinaisessa avajaiskonsertissa Lemin kirkossa ollaan vakavien asioiden äärellä. Baritoni Arttu Kataja ja pianisti Pauliina Tukiainen esittävät mm. Kuulan, Sibeliuksen ja Brahmsin liedhelmiä ylistäviä arvioita saaneelta Serious Songs -albumiltaan.

Perjantain iltapäiväkonsertissa kirkossa saadaan ihastella nuorta taituruutta, kun lavalle nousevat Porvoon sellokilpailun 16–19-vuotiaiden sarjassa ykköseksi ja kakkoseksi sijoittuneet Maria Morfin Venäläinen ja Alli Mankkinen. Illan Rakastava-kirkkokonsertissa nautiskellaan Sibeliuksen kuoroteoksista. Mieskuoro Naskalien tuplakvartetti Namikatsen rinnalla kuullaan mezzosopraano Tuija Knihtilää ja basso Erik Rousia. Pianistina konsertissa soittaa Pauli Jämsä ja musiikinjohdosta vastaa Tommi Saalas.

Lauantai käynnistyy aamupäivällä Tapiolassa, jossa Nuken tarina -musiikkisadun nuorelle yleisölle kertovat näyttelijä Risto Kopperi ja pianisti Teemu Laasanen. Puoliltapäivin kokoonnutaan Laululavalle perinteisiin karkeloihin, joissa festivaalin taiteilijoiden esityksiä säestää pianisti Nicholas Pulkkinen. Myöhäisillassa Kouvon baarissa vaihdetaan vielä aikuisempaan ohjelmaan, kun Mieskuoro Naskalien tuplakvartetti Namikatse saa kuulijoiden posket punoittamaan Isojen poikien lauluilla.

Musiikkijuhlaviikon päätöspäivä alkaa kirkossa musiikillisella jumalanpalveluksella, jossa veisataan yhdessä neliäänisesti ja kuullaan lisäksi Namikatsea ja sellisti Saima Malmivaaraa sekä urkurina Jonna Imeläistä. Festivaali päättyy iltapäivällä tunnelmallisesti Tapiolassa. Näyttelijälegenda Vesa Vierikko ja kitaristimestari Petri Kumela herättävät eloon espanjalaisen nobelkirjailija Juan Ramón Jiménezin kertomuksen Harmo ja minä, italialaisen Mario Castelnuovo-Tedescon sävellyksenä.

Lemin musiikkijuhlat järjestetään 28.–31.7. Ohjelma ja lisää tietoa konserteista löytyy osoitteesta leminmusiikkijuhlat.fi. Festivaalin liput ovat myynnissä Ticketmasterissa 31.3. alkaen ja myöhemmin myös Lemin kirjastossa ja kesätorilla.