Klassinen, sankarillinen ja kypsä

Torstai 30.7.2020 klo 19, Lemin kirkko

Huomaa muuttunut kellonaika!

Ludwig van Beethoven:
Pianosonaatti op. 27 nro 2 “Kuutamo”
Pianosonaatti op. 53 “Waldstein”
An die ferne Geliebte op. 98

Erik Rousi, basso
Johannes Piirto, piano

Beethovenin tuotanto jaetaan usein kolmee tyylikauteen: klassiseen, sankarilliseen ja myöhäiseen. Klassisessa tyylissä hän mukaili vielä esikuviaan Mozartia, Haydinia ja Bachia, kun taas sankarillisessa vaiheessaan hän kasvoi vahvasti omintakeiseksi itsekseen. Myöhäisellä tyylikaudella hänen sävellyksiään leimaa mietiskelevyys, mutta samalla tietynlainen yksinkertaisuus. Konsertissa kuullaan yksi teos jokaiselta tyylikaudelta; kaksi pianosonaattia ja yksi laulusarja.

Konsertin avaa rakastettu pianosonaatti nro 14, jolle musiikkikriitikko L. Rellstab antoi myöhemmin lisänimen “Kuutamo”, kun hän vertasi sonaatin tunnelmaa öiseen Luzernjärveen. Sankarilliselta kaudelta kuullaan kreivi von Waldsteinille omistettu legendaarinen pianosonaatti nro 21, lisänimeltää luonnollisesti “Waldstein.” Myöhäistä kautta konsertissa edustaa musiikinhistorian ensimmäinen tunnettu laulusarja “An die ferne Geliebte.” Tämä kaunis teos on sävelletty Alois Isidor Jeittelesin runoihin ja osoittaa tietä Schubertin ja Schumannin suurille laulusarjoille.

Konsertissa esiintyvät maamme pianistien kärkikaartiin kuuluva Johannes Piirto ja Lemin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Erik Rousi.

Konsertin kesto n. 1h, ei väliaikaa.