Ensimmäisen koulukunnan miehet – PERUTTU

Konsertti on peruttu. Ennakkoon ostetut liput voi palauttaa alkuperäiseen ostopaikkaan (Ticketmaster tai Lemin kirjasto.)

W. A. Mozart: Alkusoitto oopperasta Bastien & Bastienne
J. Haydn: Sellokonsertto nro 1 C-duuri
L. van Beethoven: Sinfonia nro 3 op. 55 “Eroica”

Tuomas Ylinen, sello
James Kahane, kapellimestari
Helsingin kamariorkesteri

Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart ja Ludwig van Beethoven muodostavat niin kutsutun Wienin ensimmäisen koulukunnan. Oikeastaan nimi juontaa juurensa siitä, että 1900-luvun alun säveltäjäkolmikko Schönberg, Berg ja Webern alkoivat kutsua itseään Wienin toiseksi koulukunnaksi, viitaten Haydnin, Mozartin ja Beethovenin olleen se ensimmäinen. Konsertissa kuullaan jokaiselta ensimmäisen koulukunnan miehiltä yksi sävellys.

Konsertin avaa Mozartin 12-vuotiaana säveltämän oopperan Bastien und Bastiennen alkusoitto. Lyhyen alkusoiton teema kannattaa painaa mieleen ja kuunnella tällä korvalla konserttimme sinfonian avaavaa teemaa. Pitää myös muistaa, että Beethoven ei ole voinut koskaan kuulla Bastien und Bastiennea ja ”Eroican” sävellyksen aikana Mozart oli jo kuollut. Haydnilta konsertissa kuullaan Sellokonsertto nro 1 C-duuri, joka lukeutuu tyylilajinsa merkkipaaluteoksiin ja on tunnettu soolo-osuuden haastavuudesta, erityisesti tyyliseikkoja tarkastellessa. Konsertin päättää todellinen musiikinhistorian vedenjakaja, Beethovenin massiivinen sinfonia nro 3 op. 55 ”Eroica”. Beethoven omisti teoksen alun perin Napoleonille, mutta pettyi myöhemmin Napoleonin julistettua itsensä keisariksi ja veti omistuskirjoituksen pois.

Haydnin konsertossa solistina soittaa Helsingin kaupunginorkesterin soolosellisti Tuomas Ylinen, orkesterina toimii Helsingin kamariorkesteri johtajanaan James Kahane.