C-duurimessu op. 86 – PERUTTU

Konsertti on peruttu. Ennakkoon ostetut liput voi palauttaa alkuperäiseen ostopaikkaan (Ticketmaster tai Lemin kirjasto.)

Ludwig van Beethoven:
C-duurimessu op. 86

Eugenia Dushina, sopraano
Pihla Terttunen, mezzosopraano
Markus Francke, tenori
Erik Rousi, basso
Etelä-Karjalan klassinen kuoro
Helsingin Kamariorkesteri
James Kahane, kapellimestari

Beethoven sävelsi C-duurimessun op. 86 ruhtinas Nikolaus II Esterházyn vaimon nimipäiville. Ruhtinaalla oli tapana tilata joka vuosi uusi messu kyseiseen tilaisuuteen, ja vuonna 1807 oli Beethovenin vuoro saada tämä sävellystilaus.

Yleensä hyvin itsekriittinen Beethoven oli tyytyväinen johtamaansa kanta-esitykseen, joka sai myös kriitikoilta hyvän vastaanoton. Ainoastaan Esterházy itse piti teosta “sietämättömän naurettavana ja inhottavana”. Ruhtinaan reaktiosta johtuen teos jäi aikoinaan hieman paitsioon. Todettakoon että varsin epäoikeutetusti. Teos sisältää loisteliasta musiikkia upeine kuoro-osuuksineen, ja on jälleen viime vuosina alkanut nousta takaisin omalle paikalleen soitettuun perusohjelmistoon.

Lemillä C-duurimessun esittävät sopraano Eugenia Dushina, mezzosopraano Pihla Terttunen, tenori Markus Francke ja basso Erik Rousi, 30-vuotista taivaltaan juhliva Etelä-Karjalan klassinen kuoro, sekä Helsingin Kamariorkesteri. Teoksen johtaa kapellimestari James Kahane.