Siirry suoraan sisältöön

Lemin musiikkijuhlilla soi kesä

Tänä vuonna Lemin musiikkijuhlilla kesä on kauneimmillaan myös musiikissa. Ohjelmisto on koottu kaikista kesän väreistä voimansa saavien teosten ympärille.

Festivaali käynnistyy keskiviikkona 24.7. avajaiskonsertilla Kevään jälkeen kesä, jossa tunnelmoidaan Vivaldin ja Sibeliuksen musiikilla. Vivaldin viulukonserttojen sarja Neljä vuodenaikaa on yksi tunnetuimmista barokin ajan teoksista. Kevään koittoa ja kääntymistä kesäksi tulkitsevat musiikkijuhlien kamariorkesteri viulisti-kapellimestari Mikk Murdveen johdolla. Laulusolistina esiintyy sopraano Mari Palo.

Torstaina Lemin kirkosta tulee Laulujen kukkatarha. Jaakko Kortekangas ja Mari Palo poimivat kuulijoiden iloksi kauneimpia kesäisiä lauluja useilta eri säveltäjiltä, ja piipahdetaan myös oopperan ja operetin maailmassa. Konsertin pianistina soittaa Jukka Nykänen ja klarinettia laulattaa Kristjan Parts.

Perjantai-iltana päästetään irti pianovelho Iiro Rantala. Improvisaatiomestarin konserttien tarkkaa sisältöä ei voi koskaan ennalta tietää, mutta upea musiikillinen elämys kirkkoon tulijoille on varmasti luvassa. Oletettavasti kuullaan ainakin Rantalaa, Bachia ja Bernsteinia.

Lauantaina puhallinkvintetti 5parts soittaa Kesämusiikkia. Nimi kertoo yhtyeen koostuvan viidestä osasesta, joista yksi, Kristjan Parts, on syntyjään virolainen. Virolainen musiikki avaa konsertin, jonka teosten aikajana ulottuu 1800-luvun alusta vuoteen 2018.

Sunnuntaina festivaalin päättää baritoni Jorma Hynninen, jonka ura lähti lentoon 50 vuotta sitten ensimmäisten Lappeenrannan laulukilpailujen voitosta. Lemillä Summertime-konsertin teemana ovat mm. negrospirituaalit, ja Hynnisen rinnalla esiintyvät sopraano Johanna Tuomi, pianisti Ilmari Räikkönen sekä harpistitytär Laura Hynninen, joka soittaa myös uuden suomalaisen harpputeoksen maailmankantaesityksen.

Lemin musiikkijuhlat eivät olisi koko kansan festivaali ilman lukuisia ilmaistapahtumia. Tänä kesänä valokeilaan nousevat nuoret lahjakkuudet perjantain iltapäiväkonsertissa Kesän lapset. Torikarkeloita vietetään viime vuoden tapaan Laululavalla, ja luvassa on runsas ja monipuolinen ohjelmatarjonta. Maukan ja Väykän tarinakonsertissa joulukalenteristakin tutut Maukka-kissa ja Väykkä-koira vievät koko perheen tarinoiden maailmaan, ja sunnuntaiaamun jumalanpalveluksessa on perinteisesti neliäänisellä veisuulla keskeinen rooli.

Lemin musiikkijuhlat järjestetään 24.–28.7. Lippuja juhlille voi ostaa ennakkoon Ticketmasterilta, Lemin pääkirjastosta ja Lemin kesätorilta.