Siirry suoraan sisältöön

Lemin musiikkijuhlilla ääni sankarittarille

Lemin musiikkijuhlien kesän 2021 ohjelmiston teemana ovat Sankarittaret. Juhlaviikon ohjelmaan kuuluu neljä maksullista konserttia. Festivaaliviikon avaa torstai-iltana 29.7. Tosca, malliesimerkki Puccinin rakastamista vahvoista, mutta traagisista naishahmoista. Nimiroolin tulkitsee Wienissä asuva huippusopraano Eugenia Dushina, joka laulaa osan nyt ensimmäistä kertaa ja kertoo odottavansa kovasti esiintymistä Lemillä.

– Rooli on helppo oppia siinä mielessä, että se on niin tuttu. Mutta samalla on haastavaa puhdistaa korvansa aiemmista tulkinnoista, jotta voi luoda omansa, Dushina pohtii.

Muissa rooleissa nähdään Marika Hölttä, Joska Lehtinen, Erik Rousi, Markus Suihkonen, Matti Turunen, Akseli Vanamo ja Kalle Virtanen. Kapellimestarina toimii Tatu Erkkilä. Esitys toteutetaan ilman kuoroa ja kamariyhtyeen säestyksellä.

Perjantai-iltapäivän Mysterium-konsertissa pianisti Irina Zahharenkova tarjoaa kuulijoilleen konsertin verran yllätyskappaleita. Illan kamarimusiikkikonsertti Suurten taiteilijoiden muistolle on hatunnosto kahdelle säveltäjäsankarille, Ruth Crawford Seegerille ja Amy Beachille. Konsertissa kuullaan myös Tšaikovskin legendaarinen Pianotrio a-molli op. 50. Illan taiteilijoina ovat viulisti Essi Höglund, pianisti Kirill Kozlovski ja Lemin musiikkijuhlilla taiteellisena johtajanakin toiminut sellisti Martti Rousi. Yleisradio tallentaa molemmat perjantain kirkkokonsertit radioitavaksi myöhemmin.

Sunnuntaina 1.8. festivaalin päätöskonsertissa Kirsi Rissanen & turkulaiset kuullaan kattaus kevyttä ja klassista pilke silmäkulmassa, kun Jalkosalmen lavan estradille nousevat sopraano Kirsi Rissanen, tenori Joska Lehtinen, baritoni Akseli Vanamo, bassobaritoni Erik Rousi ja pianisti Nicholas Pulkkinen.

Ilmaistakin ohjelmaa on runsaasti. Perjantaina nähdään Mozart särällä lounaskonsertissa kotiseutumuseon pihamaalla. W. A. Mozartin oopperamusiikkia tulkitsevat baritoni Akseli Vanamo ja pianisti Nicholas Pulkkinen. Lauantaina tarjolla on laululavakarkelot, oman konsertti Vanamokodin palvelutalon asukkaille sekä lapsille suomalaissäveltäjä Cecilia Damströmin kaksikielinen seikkailuooppera Vickan & Väinö. Sunnuntain musiikillisessa jumalanpalveluksessa esiintyy baritoni Akseli Vanamo ja urkurina toimii Lemin musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Jonna Imeläinen. Perjantain lounaskonsertti ja lauantain Vanamokodin konsertti kuullaan myös Lemin Kotiseuturatiossa.

Lisäksi järjestetään viihteelliset ravintolakonsertit, joissa nähdään kaksi eteläkarjalalaisyhtyettä, Bandit Queens sekä Kirsi Rissanen & Marttyyrit. Molempien esiintymiset jouduttiin koronarajoitusten vuoksi viime kesänä perumaan.

Lemin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Erik Rousi on luottavaisella mielellä festivaalin toteutumisen suhteen koronatilanteesta huolimatta:
– Viime vuonna onnistuimme järjestämään juhlat vastuullisesti rajoitusten mukaisesti ja uskomme, että tänä vuonna onnistumme vähintään yhtä hyvin. Ihmiset todella kaipaavat konsertteihin, ja tarve tapahtumille kesällä 2021 on varmasti vielä viime kesääkin suurempi.

Festivaalin ohjelmisto on suunniteltu niin, että konsertit on mahdollista toteuttaa melko tiukkojenkin kokoontumisrajoitusten puitteissa, ja varasuunnitelmia on viimevuotiseen tapaan laadittu toteutuksen sopeuttamiseksi erilaisiin tilanteisiin. Lemin musiikkijuhlien liput tulevat myyntiin toukokuussa.